Zo groot is God – 100 dagboekstukjes over God en wetenschap – recensie

by | mei 22, 2023 | Onderwijs, Recensie, webshop

Zo groot is God: 100 ongelooflijke dagboekstukjes over God en wetenschap. Louie Giglio.  ISBN: 978-90-5999-2177. Uitgeverij Gideon, Hoornaar. Hardcover, 209 blz. €24,95

.Zo groot is God giglio

Recensie Zo groot is God: 100 ongelooflijke dagboekstukjes over God en wetenschap

Een leuk en nuttig boek voor kinderen die ervoor zorgt dat kinderen zich verwonderen over de schepping en daar geestelijke lessen uit halen. 

Het dagboek ‘Zo groot is God’ is een vrolijk, positief boek over Gods schepping. Je kunt het boek niet lezen zonder verwonderd te raken. Over de Schepping en over God zelf. Wat het boek uniek maakt is dat er vanuit de natuur de link gemaakt wordt naar Wie God is en naar het dagelijks leven als christelijk kind. De teksten zijn erg goed te begrijpen en geschreven vanuit de belevingswereld van een kind. 

Het boek bestaat uit 100 losse stukjes, elke dag neemt twee pagina’s in beslag. De opbouw van elk stukje is als volgt: 

  1. Een Bijbeltekst
  2. Tekstje over een bijpassend ‘natuurwetenschappelijk’ verschijnsel
  3. Een geestelijke toepassing vanuit dit verschijnsel
  4. Afbeeldingen
  5. Een kadertje met extra verdieping

Er zijn vier thema’s die in dit boek aan bod komen: De ruimte, de aarde, dieren en de mens. Elke dag heeft een eigen grappige afbeelding passend bij het thema van die dag. Het boek heeft een aansprekende omslag, en een vrolijke binnenkant. De drukkwaliteit van het binnenwerk is wat minder. Maar kinderen zullen daar niet veel van merken.

Voorbeeldpagina

zo groot is god giglio voorbeeldpagina

Creationistisch boek?

De auteur verwijst telkens naar God als de Schepper van alle dingen, en spreekt daarbij vol verwondering over God en over de natuur. Verschillende argumenten vóór Intelligent Ontwerp worden genoemd. Daarbij geeft Louie duidelijk geen ruimte aan een vorm van evolutionisme. Tegelijkertijd spreekt Giglio weinig over het onderscheid tussen de goede wereld vóór de zondeval en een gebroken, aangetaste wereld ná de zondeval. Ook spreekt Louie niet duidelijk over de ouderdom van de aarde. Het boek blijft zeer nuttig voor kinderen om zich te verwonderen over de natuur en Gods eigenschappen.

Doelgroep

Het taalgebruik zal vooral herkenning oproepen bij kinderen die gewend zijn aan zgn. ‘evangelisch’ taalgebruik. Sommige ouders zouden hier moeite mee kunnen hebben. Zij zouden ervoor kunnen kiezen om het (dag)boek voor te lezen en eigen woorden te kiezen voor bepaalde uitspraken.
De Bijbelteksten komen uit ‘Het Boek’. Een eenvoudige parafrase van de Bijbel, maar helaas niet zo’n betrouwbare vertaling.

Bestellen

Zo groot is God! – 100 ongelooflijke dagboekstukjes over God en wetenschap

Het boek ‘Zo groot is God’ is een vervolg op het boek ‘Niet te geloven’ dat verscheen in 2019. ‘Niet te geloven’ is identiek aan ‘Zo groot is God’ qua stijl en opzet, het bespreekt enkel andere natuurverschijnselen.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!