Een zoektocht leidt tot heldere antwoorden

by | mrt 31, 2017 | Archeologie, Geschiedenis, Onderwijs, Recensie, Theologie

De laatste tijd verschijnen regelmatig boeken waarin het christelijk geloof als redelijk wordt voorgesteld. Denk bijvoorbeeld aan ‘In alle redelijkheid’ van Tim Keller en ‘God bewijzen’ van Stefan Paas en Rik Peels. Gábor Locht, o.a. docent aan de Evangelische Hogeschool, heeft met ‘EHBO Eerste Hulp Bij Ongeloof’ een boek geschreven waarin hij laat zien dat het christelijke geloof en de Bijbel betrouwbaar zijn en niet onhistorisch of onwetenschappelijk.

koala_kijken.pixabay

Wat ik sterk aan zijn boek vind, is dat Locht begint met zijn eigen persoonlijke zoektocht. Tijdens zijn studiejaar Theologie begon Locht steeds meer te twijfelen aan zijn orthodox-christelijk geloof. Dit boek is het resultaat van zijn zoektocht. Hij kruipt als het ware in de huid van mensen die twijfelen aan de betrouwbaarheid van de Bijbel. Ten tweede spreekt de bescheiden toon van Locht mij zeer aan. Hij begrijpt de voorlopigheid van de wetenschap en hoe vooronderstellingen het wetenschappelijk onderzoek kleuren.

Terecht dat hij laat zien hoe de archeologie laat zien dat Bijbelse figuren echt hebben bestaan, maar ook dat archeologische gegevens verschillend worden geïnterpreteerd, al naar gelang je eigen vooronderstellingen. Wetenschap is nooit neutraal, mensen nemen altijd hun eigen levensbeschouwing daarin sterk mee.

Ten derde biedt het boek enorm veel informatie over heel verschillende onderwerpen. Locht gaat in op moeilijke vragen rond de maagdelijke geboorte en de opstanding, maar ook over het geweld in het Oude Testament en het probleem van het lijden. Helder legt hij ook uit hoe de Bijbel ontstaan is en ontkracht hij de theorieën die je bijvoorbeeld in de ‘Da Vinci Code’ kunt vinden. Door de krachtige en korte hoofdstukken krijg je als lezer de kern te pakken waar het bij dat specifieke onderwerp omgaat.

Dat er nog veel meer over te zeggen is, is zeker waar. Voor wie al bezig geweest is met de betrouwbaarheid van het geloof en de Bijbel zal niet heel veel nieuwe informatie vinden. Wel biedt het boek handvatten en inspiratie als het gaat om het gesprek met ‘ongelovige Thomassen’. Zelf lijkt mij ‘EHBO Eerste Hulp Bij Ongeloof’ een prima boek voor zoekers, bijvoorbeeld geïnteresseerden die op een Alpha Cursus komen maar nog wel veel vragen hebben juist over deze onderwerpen. Ook is het goed te gebruiken bij catechisatie en jongerenwerk.

Het boek wordt ook in onze webshop te koop aangeboden.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Uitdaging. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!