Creationisten zijn geboeid geraakt door fossiele zoogdieren uit het leefgebied van de dinosauriërs.1 Zouden deze zoogdieren de sleutel kunnen zijn voor waar we de vloed/post-vloedgrens kunnen plaatsen? Stevige discussies worden daarover gevoerd.2 Ondertussen zitten ook de naturalisten niet stil. Het ene na het andere fossiel komt boven tafel, vaak geven de fossielen verrassende inzichten. Een van die inzichten is dat de zoogdieren die in het leefgebied van de dinosauriërs leefden meer gevarieerd waren dan eerst werd gedacht.
De vondst
WAREOLESTES REX
De wareolestes die in het hoofdartikel beschreven wordt, is geen nieuw soort. In 1978 vond Eric Freedman een kies en herkende deze als behorend tot een nieuw soort.3 Hij noemde het diertje waarvan de kies was Wareolestes rex.4 Door de jaren heen kwamen daar nog een paar tanden en kiezen bij, maar meer werd er tot nog toe niet gevonden.5 Met de vondst van de in het artikel genoemde onderkaak wordt onze kennis over deze wareolestes sterk uitgebreid. Vergeleken met haar medebewoners van het gebied, de dinosauriërs, was de Wareolestes rex echter maar een klein dier. In volwassen staat was het net zo groot als een cavia. De wareolestes at waarschijnlijk grote insecten.
Zooggedrag en tepels
SKYE

Voetnoten
- Zie bijvoorbeeld mijn artikeltjes over ‘vroege’ zoogdieren: https://logos.nl/zoogdieren-tijdens-het-mesozoicum/ en https://logos.nl/dinos-moesten-zelf-ook-uitkijken/.
- Zie bijvoorbeeld: Ross, M.R., 2012, Evaluating potential post-Flood boundaries with biostratigraphy – the Pliocene/Pleistocene boundary, Journal of Creation 26 (2): 82-87 en Wise, K.P.,2009, Mammal Kinds: How Many Were on the Ark? In: Wood, T.C., Garner, P.A. (Eds.), Genesis Kinds: Creationism and the Origin of Species (Eugene: Wipf & Stock Publishers), p. 129-145. Voor het bediscussiëren van de stelling van dr. Ross zie: Oard, M.J., 2013, Geology indicates the terrestrial Flood/post-Flood boundary is mostly in the Late Cenozoic, Journal of Creation 27 (1): 119-127.
- Freeman, E.F., 1979, A Middle Jurassic Mammal Bed From Oxfordshire, Palaeontology 22 (1): 135-166.
- We zien daarin de woorden ‘Ware’, ‘lestes’ en ‘rex’. ‘Ware’ komt van de erkenning voor de bijdrage die dr. Martin Ware leverde aan Freedmans succesvolle werk, ‘lestes’ is rover in het Grieks en ‘rex’ is koning in het Latijn.
- Zie hier voor een kort overzicht: Butler, P.M., Sigogneau-Russell, D., 2016, Diversity of triconodonts in the Middle Jurassic of Great Britain, Palaeontologia Polonica 67: 35-65. Zie ook Panciroli et al., 2017.
- Panciroli, E., Benson, R.B.J., Walsh, S., 2017, The dentary of Wareolestes rex (Megazostrodontidae): A new specimen from Scotland and implications for Morganucodontan tooth replacement, Papers in Palaeontology 2017: 1-14. Ik maakte daarnaast gebruik van drie artikelen die online verschenen: http://giantsciencelady.blogspot.nl/2017/05/wareolestes-bears-its-teeth.html, http://www.bbc.com/news/uk-scotland-highlands-islands-39791226 en https://www.theguardian.com/science/2017/may/04/new-fossil-mammal-was-the-first-king-of-scotland-wareolestes-rex.
- http://www.bbc.com/news/uk-scotland-highlands-islands-39791226.