Zwemmende en vliegende reptielen (kids)

by | jun 8, 2024 | 02. Creationisme, 05. Aardwetenschappen, Dinosauriërs, Geologie, Kids, Paleontologie

Zwemmende en vliegende reptielen

© CMI

Isabel en Wesley zijn druk bezig de laatste hand te leggen aan hun robots voor de wetenschapswedstrijd op school. “De mijne is een vliegende pterosaurus! Die gaat zeker winnen!”

“Nee, de mijne mij gaat winnen!” zegt Wesley. “Ik ben eindeloos bezig geweest om ervoor te zorgen dat mijn plesiosaurusrobot een waterdichte huid heeft, zodat hij echt kan zwemmen! Pap, wie heeft volgens jou de beste dinosaurus?”

“Nou, geen van jullie!” Hij lacht om hun verbaasde gezichten. “Pterosaurussen en plesiosaurussen waren geen dinosaurussen. Het waren verschillende groepen reptielen.”

Wat is het verschil tussen deze twee?

Dinosaurussen zijn een groep uitgestorven landreptielen. Dat betekent dat ze samen met de mens door God zijn geschapen op dag 6 van de scheppingsweek. Pterosauriërs waren vliegende reptielen en plesiosauriërs waren een soort zwemmende reptielen. Beide zijn door God geschapen op dag 5, samen met andere vliegende en zwemmende wezens.

Graaf nog dieper
Genesis 1:20-23

Hoe zit het met andere uitgestorven zeemonsters?

Pliosauriërs waren reptielen die op plesiosauriërs leken, maar met een kortere nek een een enorme kop. Mosasauriërs waren hele sterke zwemmers en leken meer op walvissen. Hoewel ze, net als de andere, reptielen waren. Ichthyosauriërs lijken meer op een reptielenversie van een dolfijn.

Een ander heel interessant zeedier is de megalodon. Hij was waarschijnlijk van hetzelfde geschapen soort als de grote witte haai, maar kon wel vijftien tot achttien meter lang worden! Het woord ‘megalodon’ betekent ‘grote tand’ en je zou hem tijdens het surfen niet graag tegen willen komen!

Hoe zijn al deze dieren uitgestorven?

De zondvloed was een enorme catastrofe die in de oceaan begon, toen “de bronnen van de grote watervloed openbarstten” (Genesis 7:11). Daarom zijn de meeste fossielen van zeedieren. Omdat de Ark alleen landdieren bevatte, stierven sommige zeedieren tijdens de zondvloed uit. Sommige hebben waarschijnlijk de veel warmere oceanen na de zondvloed niet overleefd. Sommige grotere wezens kunnen uitgestorven zijn na de zondvloed omdat veel van de prooidieren die ze nodig hadden weg waren gevaagd door de zondvloed.
De zondvloed heeft waarschijnlijk gevolgen gehad voor het weer/klimaat gedurende eeuwen daarna. Het is dus mogelijk dat sommige wezens zoals pterosaurussen niet goed konden overleven in het klimaat na de zondvloed toen tijdens de ijstijd de temperaturen lager waren.

Wat betekenen de namen?

Het woord ‘plesiosaurus’ betekent ‘nabije hagedis’; ze leken in vergelijking met de ichthyosaurus (‘vishagedis’) meer bij de landreptielen dan bij de vissen te horen. ‘Pliosaurus’ betekent ‘meer hagedis’, dat wil zegen: nog meer op een reptiel lijkend dan de plesiosaurus. Zoals alle reptielen, waaronder de zeeschildpadden, ademden ze lucht in.

Heeft Noach pterosauriërs en plesiosauriërs meegenomen in de ark?

Noach moest van elke soort landdier er twee meenemen op de ark. Dit was inclusief de vliegende pterosaurussen, hoewel we niet weten hoeveel soorten pterosauriërs er waren. Plesiosauriërs leefden in de oceaan en zouden dus niet op de Ark zijn geweest omdat Noach alleen landdieren meenam.
Graaf nog dieper
Genesis 6:20

Is er enig bewijs dat mensen deze wezens hebben gezien?

Mensen hebben op verschillende plaatsen tekeningen gemaakt en geschreven over draken en soms worden ze beschreven als gevleugeld of als waterdieren. In deze gevallen kunnen ze het heel goed over pterosauriërs of plesiosauriërs hebben gehad. Maar het is waarschijnlijk dat ze nooit echt heel goed konden leven in de wereld na de zondvloed, en daarom lijken ze zeldzaam te zijn geweest. Het boek Job verwijst zelfs naar een machtig zeedier dat Leviathan wordt genoemd. We weten niet zeker wat voor soort schepsel dit was, maar we weten wel dat het in het water leefde en dat het sterk was!
Graaf nog dieper
Job 41:1-8, Psalm 104:26 & Jesaja 27:1

© CMI

Hoe groot waren ze?

Zoals bij de meeste schepselen waren er kleinere en grotere pterosaurussen en plesiosauriërs. De kleinste pterosauriërs hadden de grootte van een gemiddelde vogels, terwijl de vleugels van de quetzalcoatlus een spanwijdt hadden van meer dan tien meter. De kleinste plesiosaurus was ongeveer zo groot als een mens, terwijl de grootste tien keer zo groot was! Het is verbazingwekkend hoeveel variatie God geschapen heeft.

© CMI

Zouden we nog steeds pterosauriërs en plesiosauriërs kunnen vinden?

De oceaan is moeilijk te onderzoeken voor mensen en terwijl we uitzoeken hoe we nieuwe gebieden kunnen bereiken, ontdekken wetenschappers steeds nieuwe soorten, zelfs soorten waarvan men dacht dat ze lang geleden uitgestorven waren. Maar plesiosauriërs ademen lucht, dus ze zouden als ze nog leefden aan de oppervlakte moeten komen en we zouden ze dan waarschijnlijk al gezien hebben. En het zou nog onwaarschijnlijker zijn om pterosauriërs te vinden, want als ze nog zouden leven, zou iemand er al lang bewijs van gevonden hebben.

Hoe zit het met andere dieren waarvan gedacht wordt dat ze uitgestorven zijn?

Terwijl plesiosaurussen en pterosaurussen waarschijnlijk uitgestorven zijn, zijn sommige zogenaamd mythische of uitgestorven wezens toch levend en wel teruggevonden in de oceanen. Zeelui spraken vroeger over de ‘Kraken’ als een reusachtig inktvisachtig wezen dat met walvissen vocht. Men dacht dat het een legende was. Maar toen ontdekten wetenschappers dat reuzeninktvissen echte, levende wezens zijn; ze leven alleen zo diep in de oceaan dat mensen ze normaal gesproken niet tegenkomen. De ‘coelacanth’ is een vis waarvan men dacht dat hij ‘miljoenen jaren’ geleden was uitgestorven, net als de dinosauriërs, maar ongeveer 80 jaar geleden werd hij levend ontdekt.
“Het is niet eerlijk! Ik wil ook een robot!”, riep Simon tussendoor. “Maak je geen zorgen”, zei Isabel, “wij helpen je wel met die van jou.”
Simon antwoordde: “Ik wil van de mijne een Apatosaurus maken, dan heb ik de beste en enige echte dinosaurus!”
Bronvermelding
Dit artikel is met toestemming overgenomen en vertaald van Creation Ministries International. “Monsters of the sea and sky“, door Erin Hughes en Lita Sanders, geplubliceerd op 29 mei 2024. Oorspronkelijk gepubliceerd in Creation 39(1):31–32, 2017.

Webshop

Bekijk hier de kinderboeken van onze webshop.

De Schepping – Antwoorden voor kids

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!